Na izhodu iz Bijeljine, na tretjem kilometru do Pavlovičevega mostu, je Etno vas “Stanišići”. Etno vas “Stanišići”, izven današnjega časa in prostora, nas vrne v preteklost, občudovanje preprostosti prejšnjega načina življenja. Tu se spčijejo oči in duša, človek postane bolj plemenit, a tudi pametnejši s poslušanjem racionalizacije toka in dela vodnega mlina.

Etno selo “Stanišići” je bilo ustanovljeno leta 2003, zahvaljujoč navdihu Borisa Stanišića. Vrsto let je obiskal srbske vasice v osrednji Bosni v iskanju starih hiš in predmetov, ki bodo ohranili idejo o času in kulturi življenja od konca 19. do začetka 20. stoletja. Rezultat je verodostojna planinska vas sredi Saborske ravnice.

V vasi sta danes dve enoti. Ena je svetovno življenje in je narejena iz lesa. Obstajajo lesene hiše – koče s pohištvom.. Hiše povezujejo tlakovane kamnite poti, v središču vasi pa sta dve jezeri. Druga je duhovna enota in jo zastopa srednjeveška arhitektura zgrajena iz kamna, ki je v resnici replika zgodovinskega in verskega pomena.

Vas sestavljajo vodni mlin, mlečne farme, kovači, kamniti vodnjaki, avtentične lesene hiše, s prikazom pohištva in narodnih noš. Mlin Potočar je bil zgrajen leta 1937 in je še vedno v uporabi, pa tudi vodnjak iz leta 1917. V notranjosti je vse, kar je mlinar potreboval med mletjem.

Hiše pripadajo tipu Dinars, so iz lesa in z visoko streho. To je majhen apartmajski kompleks, kjer so hiše od zunaj verodostojne, notranjost pa je prilagojena sodobnim potrebam gostov. V eni od hiš je trgovina s spominki, ki ponuja izdelke starih obrti in domačih obrti. V fazi gradnje je več objektov, v katerih se nahaja kovač, tkalec in žarnica. Vsi objekti na tem mestu se nahajajo v bližini jezera, ki so med seboj povezani s potmi, tlakovani s kamnom. Iz izvira nenehno doteka čiste vode, povsod v vasi in njen potek simbolizira vir življenja, obstoja in trajanja.

Duhova enota nas vrne še globlje v preteklost in je sestavljeno iz replik predmetov iz različnih krajev, ki jih označuje pravoslavje. S svetovnim delom vasi je povezan z velikim kamnitim mostom, ki je kopija Kozje čuprije iz Sarajeva.

V bližini samostanske hiše, na jezeru, je kamniti amfiteater s 380 sedeži, namenjen kulturnim manifestacijam pod jasnim nebom.

hotel-ras

 

Rezultat iskanja slik za Etno selo Stanišiči Bijeljina – Bosna

Rezultat iskanja slik za Etno selo Stanišiči Bijeljina – Bosna