Titov bunker, ki se nahaja v neposredni bližini Hercegovskega mesta Konjic, so v strogi tajnosti gradili med leti 1953 in 1979. Prebivalcem mesta Konjic se niti sanjalo ni, da se v njihovi bližini gradi ogromen podzemni bunker, v katerega bi se v primeru atomske vojne nastanili predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito in 360 njegovih najožjih sodelavcev.

Bunker naj bi prenesel jedrsko eksplozijo moči 25 kiloton. To je osemkrat močnejša eksplozija, kot je bila atomska eksplozija nad Hirošimo leta 1945.

Izgradnja bunkerja naj bi stala vrtoglavih 4,6 milijarde dolarjev. Če upoštevamo inflacijo, bi realna cena izgradnje bila najmanj 20 milijard evrov. Verjetno je to bilo popolnoma nepotrebno zapravljanje denarja in bi bilo bolje, da bi se za ta denar zgradilo ceste, šole, fakultete, bolnišnice …  Po drugi strani pa je takrat obstajala velika verjetnost, da bi Jugoslavijo napadla Sovjetska zveza, tako kot je Češkoslovaško. Pod Sovjeti zagotovo ne bi bilo lepo živeti.

Titov bunker se nahaja globoko v gori Zlatar, okoli 280 metrov pod površjem zemlje. Razprostira se na več kot 6500 kvadratnih metrih in v njem bi lahko 360 ljudi preživelo vsaj pol leta.

Rezultat iskanja slik za Titov bunker v Konjicu

Rezultat iskanja slik za Titov bunker v Konjicu